Tradycyjne pączki w Restauracji Pod Czarnym Krukiem

Już jutro (24.02) wielkie święto łasuchów, czyli tłusty czwartek. Ma ono długą tradycję bowiem było obchodzone już przez starożytnych Rzymian. W Polsce początkowo jadano pączki nadziewane słoniną lub boczkiem, sowicie popijając taką przekąskę wódką. Była to typowo słowiańska wersja tłustego czwartku. Zwyczaj jedzenia pączków na słodko pojawił się dopiero w XVI wieku.
Ciekawe tradycje związane z tym dniem ukształtowały się w Małopolsce, gdzie nazywany był combrowym czwartkiem. Taka nazwa pochodzi od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego burmistrza, który według owej legendy był złym człowiekiem i słabym zarządcą miasta. W rocznicę jego śmierci, mieszkańcy Krakowa mieli organizować huczne zabawy, objadając się przy tym do syta.
Państwa również do tego zachęcamy.
Tradycyjne, ciepłe pączki można nabyć w Restauracji Pod Czarnym Krukiem.
Są one przygotowywane na świeżo od samego rana.
Do wyboru trzy rodzaje :
- z marmoladą różaną
- z budyniem
- z Nutellą
Cena 6,50 za sztukę
Życzymy smacznego!
Materiał sponsorowany