Aranżacja kuchni z cegłą ozdobną w roli głównej

Na widok kuchni z cegłą ciężko się nie zachwycić. Dzięki temu materiałowi dekoracyjnemu aranżacja wnętrza nabiera charakteru, stając się „jakaś”. Rozważasz montaż cegiełek ozdobnych w swojej przestrzeni do gotowania i pieczenia? Przed Tobą kilka porad aranżacyjnych!
Cegła ozdobna w kuchni – jaką wybrać?
Wpisując do wyszukiwarki „cegła ozdobna” czy też „cegła ozdobna na ścianę”, otrzymasz masę propozycji. I wcale nie chodzi tu o kolor, ale przede wszystkim o główny surowiec. Producenci, obserwując wzmożone zainteresowanie cegiełkami, zasypują nas wieloma dekorami, jednak większa część z nich to imitacje powstałe z materiałów syntetycznych, cementu, a nawet gipsu. Bezkonkurencyjna pozostaje stara cegła cięta na płytki i to na niej skupimy się w dalszej części tego artykułu.
Kuchnia wykończona cegłą ozdobną – czy jest praktyczna?
Autentyczny wygląd płytek z cegły to główna, ale nie jedyna zaleta tego rozwiązania. Ozdobne cegły rozbiórkowe, a właściwie ich lica, są solidne i odporne na uszkodzenia mechaniczne, ścieranie, a nawet zabrudzenia. W trosce o przedłużenie ich trwałości zaleca się użycie specjalistycznego impregnatu do starej cegły. Zastosowanie go skutecznie zabezpieczy ceglaną powierzchnię przed wnikaniem wody i innych cieczy, a także przed tłuszczem czy kurzem. W przyszłości czyszczenie takiej ściany nie będzie uciążliwe, a proste i praktyczne.
Ozdobne cegły na ścianie w kuchni – do jakiego stylu pasują?
Cegiełki ozdobne wewnętrzne występujące w mocnym ubarwieniu – czerwonym bądź pomarańczowym – najlepiej odnajdą się w kuchni stylizowanej na industrialną, loftową i retro. Nie zapominajmy jednak, że płytki ze starej cegły dostępne są jeszcze w wielu innych wariantach kolorystycznych. Mowa tu o wyraźnie zgaszonych odcieniach, typu jasny brąz, beż czy krem. Te doskonale wpiszą się w stylistykę skandynawską, rustykalną, nowoczesną, a nawet glamour.
Podsumowanie
Najlepszym wyborem do kuchni industrialnej, skandynawskiej, glamour – i nie tylko – jest stara cegła cięta na płytki. Przemawiają za tym głównie aspekty wizualne, na tle których wszelkie alternatywy ceglane wypadają dość słabo. Ozdobną cegłę w takim wydaniu warto zaimpregnować, a tym samym skutecznie odseparować od wilgoci, tłuszczu czy kurzu. Taki zabieg pielęgnacyjny pozwoli cieszyć się nieskazitelnym wyglądem ceglanej dekoracji w kuchni przez naprawdę długi czas.
Materiał Sponsorowany