Cukier znika ze sklepowych półek. Co jest powodem?

Problemy z tak podstawowym produktem jakim bez wątpienia jest cukier pojawiły się początkiem lipca. Ludzie zaczęli masowo kupować cukier i robić zapasy.
Początkiem globalnej pandemii wirusa Sars-Cov-2 i po wprowadzeniu pierwszych obostrzeń pojawiły się problemy z dostępnością podstawowych produktów takich jak mąka, ryż czy kasza. Po inwazji Rosji na Ukrainę były problemy z zatankowaniem samochodu czy też wypłatą gotówki z bankomatu. Jeszcze całkiem nie dawno w supermarketach mogliśmy dostrzec problemy z dostępnością oleju. Jak się okazywało za każdym razem – panika była zbędna.
Teraz ludzie postanowili masowo wykupywać cukier. Znane są przypadki, gdzie ludzie mają zapasy po kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kilogramów cukru, a widząc, że w sklepach zaczyna go brakować, w dalszym ciągu go kupują. Dlatego zdarza się, że w sklepach pojawiają się limity i na jednym paragonie można kupić maksymalnie 10 kg lub 20 kg cukru. Zgodnie z prawem popytu i podaży cena produktu zaczyna rosnąć.
Czytam, że cukru nie ma. Pojechałem więc do Biedry i załapałem się na ostatnie 10 kg po 3,49. W Polo już po 4,99.
— PikuśPOL 🇵🇱 📿 (@pikus_pol) July 19, 2022
Tymczasem gość przede mną przy kasie w Biedrze😯😯😯 pic.twitter.com/94XD4Twu7Y
Co jest powodem braku cukru?
Jak się okazuje powodów jest z kilka, z całą pewnością nie pomaga tutaj panika klientów wykupujących hurtowo cukier, ale również musimy być świadomi, iż trwa sezon na robienie przetworów. Kłopoty z pojawieniem się w marketach mogą wynikać także z przyczyn logistycznych takich jak: brak kierowców czy aktualna sytuacja geopolityczna i wojna w Ukrainie.
No jak co jest powodem .
Winko, przetwory, soki .
Alko drogie, więc jakiś zacier jakieś coś . . .